7 januari 2019

ARCTIC VS ANTARCTICA: 5 VERSCHILLEN TUSSEN DEZE TWEE BEVROREN GEBIEDEN




21 juni
 Noordpool

 Midzomer, 24 uren licht
 Zuidpool

 Midwinter, 24 uren donker
21 december Midwinter, 24 uren donker Midzomer, 24 uren licht


Zoals nergens anders op aarde

Bijna 12.500 mijlen (20.116km) scheiden de Noordpool van de Antarctische wateren, twee "uiteinden van de wereld" die aan de tegenovergestelde uiteinden van de planeet liggen. Hoewel deze regio's van de Noord- en Zuidpool op elkaar lijken, presenteren ze de bezoeker een heel andere en unieke natuurlijke kijk. Dus als uw hart niet kan beslissen tussen de Noordpool en Antarctica, volg dan onze gids!

1. 

Op vaste grond of op zee?

Het belangrijkste verschil tussen het noordpoolgebied en het zuidpoolgebied is geologisch. De Noordpool is een ijszee omringd door land en gelegen op de hoogste breedtegraden van het noordelijk halfrond. Een regio met vaag gedefinieerde grenzen, het strekt zich uit over zes landen die grenzen aan de Noordelijke IJszee: Canada, de VS (Alaska), Denemarken (Groenland), Rusland, Noorwegen en IJsland.

Antarctica daarentegen is een heel continent dat op het zuidelijk halfrond ligt en voor 98 procent bedekt is met een ijskap. Er zijn bergen van wel meer dan 16.000 voet (4876.8 meter) hoog. Hoewel het de thuisbasis is van tientallen wetenschappelijke basissen, behoort Antarctica tot geen enkel land.

2. 

Bewoond of onbewoond?

Tal van bevolkingsgroepen van inheemse volkeren wonen op de Noordpool. De Inuits van Noord-Amerika, de Sami van Noord-Europa en de Yakuts aan de rand van Siberië hebben lang in dit uitgestrekte gebied gewoond. Ze weten elk op hun eigen manier om te gaan met de wilde en extreem harde natuurlijke omgeving.

De zuidpool bleef ontoegankelijk en onaangetast door de mens tot 1821. Tegenwoordig heeft dit zuidelijke continent geen permanente inwoners, alleen wetenschappelijke teams die er regelmatig onderzoeken doen.

3. 

Dieren: tam en onverschrokken of verlegen en enigmatisch?

‘Arctic’ of 'Noordpool' komt van het Griekse woord 'arktos', wat 'beer' betekent - het noordelijke poolgebied is het heilige land van de ijsbeer, een van de grootste landroofdieren ter wereld. Poolvossen, kariboe / rendier, sneeuwuilen en muskusos: de Noordpool toont een prachtig scala aan inheemse fauna, hoewel de dieren verlegen en angstig zijn in de aanwezigheid van mensen.

Op Antarctica pronkt de zeefauna met zeeleeuwen, walvissen, zeehonden en zeeolifanten, naast andere wezens. Daarnaast zijn er ook ongeveer veertig soorten vogels die het zuidelijke poolgebied bewonen. Omdat menselijk contact zowel vrij recent als extreem beperkt is, zijn de dieren op de Zuidpool vrij onbevreesd, wat hen tot een prachtig schouwspel maakt voor het bezoeken van waarnemers.

4. 

Koud of erg koud?

De temperaturen op de Noordpool kunnen behoorlijk variëren. De gemiddelde temperatuur in januari varieert van -34 ° C tot 0 ° C. De temperatuur in de winter kan in sommige delen zelfs onder de -50 ° C komen. De gemiddelde temperatuur in juli varieert van ongeveer -10 ° C tot ongeveer 10 ° C.

In Antarctica kan het kwik gemakkelijk onder de -20 ° C komen, vooral in bergachtige gebieden. Het was ook op het bevroren continent dat de laagste natuurlijke temperatuur op aarde werd geregistreerd: -89.2° C!

5. 

IJsbergen: klein of groot?

Letterlijk bergen ijs - 'isberg' in het Zweeds en het Noors - de ijsbergen van de Noordpool zijn afkomstig van delen van de ijskap die naar de zee stromen. Ze zijn normaal onregelmatig, gescheurd en gekarteld van vorm en relatief bescheiden van formaat.

De grootste ijsbergen ter wereld zijn te vinden op de zuidpool. Echte bergen bevroren zoet water, ze zijn een bijna ongelofelijke aanblik. In 2017 brak een ijsberg van 2.200 m² in het gebied af van een ijsplaat op West-Antarctica.

Temidden van deze twee immense, bevroren en dorre landschappen, krijgt u het gevoel een kleine molecule te zijn die geïsoleerd is van de echte wereld. Van het noorden tot het zuiden wacht u een fantastische, droomachtige beleving!