4 maart 2021

Januari tot december in Zambia

Zambia, het warme hart van Afrika, wordt vaak ten onrechte bestempeld als land voor wie een tweede of derde keer naar Afrika komt. Zambia heeft voor elk wat wils, of dat nu voor een gezin is, een stel op huwelijksreis, een enthousiaste vogel- of natuurliefhebber, een fotograaf of gewoon iemand die wil genieten van een prachtige en onvergetelijke Afrikaanse ervaring. Zambia biedt adembenemende vergezichten, fenomenale observaties van dieren in het wild, enkele van de beste gidsen in Afrika, uitzonderlijke wandelsafari's, warme en gastvrije mensen en een aantal uitstekende safari-operators waarmee we samenwerken. Hoewel Zambia grotendeels in het droge seizoen wordt bezocht, zijn er goede redenen om buiten deze tijden te bezoeken en hier zijn enkele redenen waarom ...

Met de komst van de vroege regens zien de Luiwa Plains er prachtig uit. Kuddes van duizenden gnoes en hun kalveren zijn vaak te vinden rond het King Lewanika-kamp van Time + Tide. De centrale gebieden om wild te bekijken van zowel South Luangwa als het Kafue National Park zijn open, evenals een paar gebieden van de Lower Zambezi. De vroege regens hebben het stof uit het droge seizoen gehaald, waardoor de lucht erg helder is, perfect voor fotografie. Er is ook een uitstekende gelegenheid om vogels te spotten in januari, aangezien veel van de migranten zijn gearriveerd, broeden en zingen.

In South Luangwa begint voor Time + Tide het 'Secret Season' en voor Robin Pope het 'Emerald Season'. Deze safari's combineren zowel een centrale lodge met verblijf in een van hun afgelegen bushkampen, die nu alleen per boot bereikbaar zijn. Ebbenhouten bosjes worden zijrivieren, meren stromen over en de struiken wordt groen en weelderig. Het is een fantastische tijd om de Luangwa vanuit een heel ander perspectief te zien en het spotten van vogels is in deze tijd uitstekend. In de maanden februari en maart stromen er enorme hoeveelheden water over de Victoria Falls en de “pluim” van de spray is kilometers ver te zien.

Nu de regens steeds sporadischer zijn, openen begin april een aantal kampen in de Lower Zambezi. Chongwe, Sausage Tree en Potato Bush Camp beginnen bezoekers te verwelkomen. The Secret Season en de Emerald Season Safaris sluiten in de South Luangwa en alleen de centrale Mfuwe-gebieden blijven toegankelijk. In de Luiwa Plains trekt het overstromingswater zich terug en ontstaan ​​er plassen water terwijl het park vol is met vogels, roofdieren, wild en wildebeesten.

Mei is een spannende maand, want het markeert het begin van het droge seizoen en alles begint zich open te stellen. De South Luangwa Bush Camps worden heropgebouwd en de meeste zijn meestal rond 20 mei / 1 juni open. De overige Lower Zambezi-kampen gaan open op 1 mei, zodat het park vanaf deze maand volledig operationeel is. De Victoriawatervallen bereiken hun hoogtepunt terwijl enorme hoeveelheden water over de watervallen stromen, waardoor het bijna moeilijk is om ze van dichtbij te zien, maar toch enorm indrukwekkend.

In juni is alles volledig open in Zambia. De struiken zijn in deze tijd nog steeds vrij dik en groen, wat betekent dat u wat harder moet zoeken om wild te bekijken, maar aangezien het geen hoogseizoen is, hebt u het voordeel dat u kunt genieten van waarnemingen van dieren in het wild weg van andere bezoekers. In Bangweulu zijn de maanden aan het begin van het seizoen goed voor het spotten van shoenbekooievaars, aangezien het water nog steeds hoog is en de schoenbekooievaar vaak vrij dicht bij het kamp komt. Green Safaris en Wilderness openen hun kampen in de Busanga Plains in het Kafue National Park, dat heel goed combineert met de centrale Kafue-kampen. Juni is nog steeds een goede maand om de Liuwa Plains te bezoeken - hoewel naarmate de maand vordert de vlaktes beginnen op te drogen en de wildpopulatie zich begint te verspreiden.

De temperaturen zijn 's ochtends en 's avonds verrassend koel, maar de dagen zijn heerlijk warm. Het wild begint dichter bij de South Luangwa en de Lower Zambezi National Parken samen te komen en ook geraakt het meer gewend aan gamekijkers, waardoor het waarschijnlijker wordt om tijdens een game drive dichtbij te komen. De waarnemingen van de schoenbekooievaar in Bangweulu zijn nog steeds goed en de Busanga Plains in het noorden van Kafue beginnen tot hun recht te komen terwijl ze schitteren als een juweel in de kruin van het park.

De temperaturen beginnen te stijgen en de struiken wordt droger en droger. In augustus en september kunnen gasten genieten van uitstekende safari's in de South Luangwa, de Lower Zambezi en de Kafue. Dit zijn hoogseizoenmaanden in Zambia en een perfecte tijd om deze gebieden te bezoeken. De karmijnbijeneters komen aan in de Luangwa en beginnen nesten te bouwen in de verticale zandbanken. Omdat het waterpeil boven de Victoriawatervallen nu is verlaagd, gaat Livingstone Island en de Devil's Pool weer open.

De temperaturen lopen overdag op tot in 40 graden in de River Valleys en in Livingstone. De wildernis is het droogst vlak voordat de regen ergens in november uitbreekt. Dit leidt tot hoge concentraties wild langs de rivieren en alle bronnen of permanent water, wat op zijn beurt leidt tot uitzonderlijke observaties van dieren in het wild, waarbij de roofdieren dramatisch productief worden. Alle kampen in het land zijn open en sommigen beschouwen deze maand als de beste maand om puur wild te bekijken.

De regen kan op elk moment in november of december beginnen. Meestal zullen er een paar grote, dramatische stormen zijn om het nieuwe seizoen in te luiden; deze zijn op zichzelf al een prachtig spektakel en een hele ervaring. De grootste zoogdiermigratie van fruitvleermuizen arriveert begin november in Kasanka en is tot half december in residentie. Liuwa Plains heeft weer een hoogseizoen, aangezien de gnoes hun "mini-migratie" over de vlakten hebben en het belangrijkste is dat ze beginnen te kalven, wat een behoorlijk spektakel is. Half november / december (december is de beste maand om hier getuige van te zijn) begint de olifant door de receptie van Mfuwe Lodge in South Luangwa te lopen om de wilde mangobomen daarachter te bereiken. Frisse kleuren en nieuw water maken deze maanden geweldig voor fotografie. Trekvogels beginnen te arriveren, laten hun gezang horen en tonen hun verenkleed om te broeden. Ook dit is dus een geweldige tijd voor vogelaars.