Vanaf 467€

HET ADEMBENEMENDE NOORDERLICHT

Winters IJsland, dat zijn temperaturen tussen +2°C en -8°C. Relatief mild omdat ze gefabriceerd worden door de ijzige adem van de Noordpool en een warme golfstroom langs de zuid- en westkust. Het zorgt ervoor dat IJsland niet volledig bedolven wordt door een dik pak sneeuw en het volledige jaar rond kan schitteren. En dat schitteren mag u letterlijk nemen omdat de goden voor een speciale belichting zorgen: het noorderlicht. Ze zijn soms wat wispelturig op dat vlak, maar in de periode oktober-maart zijn ze op het toppunt van hun kunnen. Een ideale periode dus voor wie een wintervakantie zoekt met een groot tikkeltje meer.

HIGHLIGHTS

  • Grote kans om noorderlicht spotten in zorgvuldig gekozen logies 
  • Prachtige natuur
  • Verborgen locaties

Programma

Dag 1: Brussel/Amsterdam – Keflavík – Walvisfjord

Vlucht naar Keflavík. Van zodra u de bagage heeft ingeladen in uw huurwagen begint uw vakantie.
Al dan niet met een stop aan de Blue Lagoon rijdt u naar uw eerste overnachtingsplaats met uitzicht over de beruchte Walvisfjord.

Dag 2: Snæfellsnes schiereiland

Afhankelijk van de omstandigheden wandelt u vandaag naar de op een na hoogste waterval van IJsland vooraleer verder te reizen naar het westen. Kiest u niet voor deze avontuurlijke optie dan kan u net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de ‘Vuurburcht’.

Van hieruit heeft u een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1.400m hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.
Het schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.

Overnachting aan de voet van de vulkaan.

Dag 3: Snæfellsnes schiereiland

Verdere verkenning van het schiereiland en overnachting in het havendorpje Stykkishólmur.

  • facultatief – bezoek aan de Vatnshellir lavagrot: € 28

Dag 4: Snæfellsnes – Þingvellir

U dwarst het schiereiland en rijdt terug richting zuiden naar het þingvellir nationaal park.
Hoewel IJsland geologisch gezien een van de jongste landen is, heeft het wel een van de oudste parlementen, gesticht in het nationaal park. Vandaag is het vooral een druk bezochte locatie doordat het de grens vormt tussen het N-Amerikaanse en het Europese continent.
De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 cm verder uit mekaar waardoor een verzakking is ontstaan die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren.

Vooraleer de dag af te sluiten, kan u nog genieten van een deugddoend stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer.

Overnachting in de omgeving.

  • facultatief – boottocht op zoek naar orka’s, enkel van december tot maart: € 87

Dag 5: Geysir, Gullfoss & Eyjafjallajökull

Om de dag te starten, brengt u een bezoek aan een van de bekendste fenomenen op het eiland, het Geysir gebied dat zijn naam ontleende aan alle geisers ter wereld. Tien kilometer verderop ligt een andere klepper, de Gullfoss waterval, die het water van de Hvitá rivier in twee trappen afvoert richting Atlantische Oceaan.

Aan de rand van die oceaan ondergaat het landschap een metamorfose. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste is de Eyjafjalla die in 2010 van zich liet horen.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater vanonder het ijs en vormt talloze soms sierlijke, soms imposante watervallen.
En alsof het nog niet voldoende is, vindt u aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen en Kaap Dyrhólæy die met zijn natuurlijk gevormde brug de zuidelijkste punt van het eiland is.

Overnachting in de omgeving van Vík.

Dag 6: Skaftafell – Jökulsárlón

Vandaag bezoekt u het Skaftafell nationaal park een deel van Europa’s grootste nationaal park, het Vatnajökull NP, een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Een ideale plaats voor korte en lange wandelingen.

Daarna rijdt u verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón waar afkalvend ijs als ijsbergen een geruisloze dood sterven.

Overnachting in de buurt van het meer.

Dag 7: Eyjafjallajökull

Doordat de zuidkust zodanig veel te bieden heeft, keert u vandaag langs de kust terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kan u de plaatsen die u gisteren wegens tijdsgebrek heeft moeten overslaan alsnog bezoeken of u gaat op pad voor een extra wandeling te Skaftafell.

Overnachting aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

  • facultatief – begeleide gletsjerwandeling op stijgijzers: € 100/pers. – duur: ca. 2u30′; haalbaar voor iedereen met een normale conditie; minimum schoenmaat ’34’

Dag 8: Reykjavík

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in 2 uur terugrijden naar Reykjavík.
Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken dan sturen we u via het vulkanisch schiereiland, Reykjanes, naar Reykjavík om er in de late namiddag aan te komen.

Dag 9: Keflavik – Amsterdam/Brussel

Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven en terugvlucht.