30 november 2018

Enkele weetjes en tips voordat u naar Dubai reist

Wanneer Dubai bezoeken? – Tijdens de zomer van juni tot september is het er veel te heet. In juli en augustus is de gemiddelde temperatuur 45ºC en is het extreem vochtig. In september beginnen de temperaturen licht te dalen, maar de luchtvochtigheid blijft bestaan, dus u kan niet echt buiten genieten, zelfs ’s nachts niet. De beste reistijd naar Dubai is dus van half oktober tot half mei .

Dubai maakt deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten - Het is een op traditie gebaseerde federatie, bestaande uit zeven emiraten: Dubai, Abu Dhabi, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain, Sharjah, Ajman en Fujairah. Door de olievondst in jaren ’60 is Dubai nu één van de rijkste landen in de wereld. De enorme economische groei laat zich vooral zien in de ontwikkeling van enorme vastgoedprojecten. Het grootste hotel ter wereld bevindt zich in Dubai, maar ook de ontwikkeling van de zogenaamde Palm eilanden is een kenmerk van de enorme groei. Deze eilanden zijn opgespoten stukken land in de vorm van enorme palmen.

Dubai is een vrij moderne stad -  Ze wordt ook wel het New York van het Oosten genoemd, en ligt in een omgeving van woestijnen. Eigenlijk bestaat Dubai uit twee naar elkaar toegegroeide steden, Deira in het noorden en Bur Dubai in het zuiden. De stadsdelen worden van elkaar gescheiden door de Dubai Creek (Khor Dubai). In beide stadsdelen kunt u traditionele architectuur en drukke souqs vinden, maar het oude stadscentrum ligt in Deira. Het nieuwe gedeelte ligt in Bur Dubai.

Deira

Weet wanneer u zich bescheiden moet kleden - Dubai is een maatschappij met twee soorten moraal. Aan de ene kant, op de plaatsen waar de expats rondhangen en in de hotels, kan u zich kleden zoals bij ons en een bikini dragen op het strand. Deze gebieden zijn zeer tolerant ten aanzien van de manier waarop u zich kleedt, maar in meer conservatieve delen van de stad dient u in principe op die plaatsen waar de lokale bevolking rondhangt, altijd uw schouders en knieën bedekken.

Vergeet trouwens niet dat de Verenigde Arabische Emiraten een moslimland is dat de strengste islamitische sharia-wetten volgt. Als gevolg hiervan dienen westerse toeristen een beetje voorzichtig te zijn en gewoon hun gezond verstand toe te passen.

Wat te dragen om een moskee te bezoeken in Dubai? - Sommige moskeeën in Dubai zijn open voor het publiek voor rondleidingen. Het is verstandig om u hier bescheiden te kleden. Vrouwen moeten een broek, een maxi-rok of -jurk dragen en ervoor zorgen dat de schouders, decolleté, rug of middenrif bedekt zijn. Breng een sjaal voor uw hoofd mee, hoewel u waarschijnlijk gevraagd wordt om een abaya (traditionele zwarte mantel) bovenop te dragen terwijl u ook een shayla (hoofddoek) krijgt. Mannen moeten shirts of t-shirts (met mouwen) en een lange broek of spijkerbroek dragen.

De Sheikh Zayed Grand Mosque is de grootste moskee in de Verenigde Arabische Emiraten en bevindt zich in Abu Dhabi. Ze is de op zeven na grootste moskee van de wereld en zeker een bezoekje waard indien u een excursie naar Abu Dhabi overweegt.

Publieke vertoningen van genegenheid worden niet getolereerd in de VAE - Niet alleen zoenen, maar zelfs knuffelen in het openbaar zou als onwettig worden beschouwd, ook in westerse gebieden.

Tijdens de heilige maand Ramadan - raad ik u af om naar de VAE te komen tijdens de Ramadan, maar als u toevallig toch daar bent, zorg er dan voor dat u niet eet, drinkt, kauwt of rookt bij daglicht en in het openbaar, anders zal u een boete krijgen. Bovendien sluiten vele bars tijdens de Ramadan, restaurants en winkel dekkenhun ramen af; er is amper een evenement gaande en, in principe, stopt het leven vrijwel. Als u het kunt vermijden, kom dan best niet hier tijdens Ramadan.

De jaarlijkse Ramadan, de Islamitische vastenperiode, duurt 4 weken. Het suikerfeest zal uitgebreid plaatsvinden, wanneer dit precies is, hangt af van de stand van de maan. Dit zal rond de maand augustus zijn. De Ramadan is het spirituele aspect van het islamitische geloof waarbij moslims tussen zonsopgang en zonsondergang onder andere niet mogen eten en drinken om zo het lichaam geestelijk en spiritueel te reinigen.

Vergeet niet dat alcohol- en drugstolerantie 0 is - Rijden met een klein percentage alcohol in uw bloed garandeert gevangenisstraf. De kans is klein om een alcoholcontroletest te ondergaan (we zagen er bijna geen politie), maar als u een ongeluk had en ze alcohol in uw bloed vonden, zou u er niet als bij ons vanaf komen. Als ze zouden ontdekken dat u 0,1 gram wiet had op de douane van de luchthaven, zou u meteen voor lange tijd de gevangenis in gaan.

Beschikbaarheid van alcohol - Ter informatie, in Dubai, kunt u in de meeste 4 tot 5 sterren hotels alcohol drinken. De prijzen hiervan zijn meestal wel erg hoog.

De voltage in Dubai is 220/240 Volt - Er zijn meerdere vormen stopcontacten gangbaar, daarom neemt u best een wereldstekker mee.

De munteenheid van de VAE is de Emirati Dirham (AED) - U kunt ter plaatse euro’s en dollars inwisselen, waarbij de dollar geliefder is (dit maakt het wisselen ook makkelijker). Een creditcard kunt u in de meeste hotels, restaurants en winkels gewoon gebruiken. Wij reisden er zelfs rond zonder geld te wisselen! Al was het soms wel spannend. Zo ontdekten we dat de geldautomaat van de parking geen creditcard aanvaardt. Toch hadden we geluk, want de eerste 2 uren waren er gratis om te parkeren. Ook stopten we bij een tankstation waar enkel met cash geld kon betaald worden. Gelukkig vonden we 10 minuten verderop wel een tankstation waar we onze creditkaart konden gebruiken.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij de check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes en maaltijden die in het hotel genuttigd worden.

Ga goed verzekerd op reis - , vooral in Dubai, waar het gezondheidszorgsysteem privé is en extreem duur.