Rondreis Kreta van West naar Oost (of andersom)

Doorkruis dit boeiende eiland met uw huurauto, bezoek de mooiste plekjes onderweg en verblijf in de meest bijzondere hotels. Ervaar het beste dat dit betoverende eiland met zicht op Afrika te bieden heeft en geniet met al uw zintuigen!

Kreta is eigenlijk een land in een land met een eigen geschiedenis, folklore en tradities. Hier ontstond meer dan 4000 jaar geleden Europa's oudste beschaving, de mysterieuze Minoïsche cultuur. Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Saracenen, Venetiërs en Indiërs lieten allen hun invloed gelden.

Ga op verkenning in Minoïsche paleizen, langs diepe verlaten kloven en vruchtbare hoogvlaktes, in dromerige en verborgen dorpjes, langs steile kliffen en pittoreske baaitjes.

Uniek aan deze reis

  • Bijzondere verblijven
  • Rondreis met huurwagen
  • Minoïsche en klassieke oudheden
  • Via de mooiste plekjes van west naar oost (of andersom)
  • Ontdek zowel aan zee als in de bergen de meest verrassende en verborgen plekjes
  • Tips op maat van uw interesses

DAG 1: VLUCHT BRUSSEL – CHANIA OF HERAKLION

Vlucht naar Chania of Heraklion en ophalen van uw huurwagen. 3 nachten in hotel Domes Noruz Chania, op ±25 km van de luchthaven van Chania en ± 145 km van de luchthaven van Heraklion.

DAG 2: CHANIA (± 65 KM, H/T)

Bezoek aan Chaniá met o.a. de grote moskee en het Archeologisch Museum. De oude haven van Chaniá ligt iets buiten de huidige stad. Hier wordt het Venetiaanse verleden weerspiegeld in de oude straatjes en de arsenalen waar eertijds de schepen werden geladen en onderhouden. Verder naar het schiereiland Akrotíri, met het plaatsje Stavrós, een paradijselijke baai van wit zand en blauw water, bekend door de opnames van de film 'Zorba de Griek'. Verder richting het klooster van Gouvernéto.

DAG 3: HET ZUIDWESTEN EN DE MOOISTE STRANDEN (± 140 KM, H/T)

Het op de rotsen gelegen hagelwit klooster van Chryssoskalítissa met zijn 'gouden' trap is wellicht het meest gekende van Kreta. Om het klooster te bereiken moet u wel negentig treden beklimmen, uitgehouwen in de bergflank. Verder naar twee van de mooiste stranden van Kreta: Elafoníssi en Paleochóra. Op uw terugweg kan u eventueel halt houden in het dorpje Kándanos. Het was hier dat in WOII 39 Duitse soldaten door de dorpspriester in een hinderlaag werden gelokt en gedood. Als wraak brandden de Duitsers Kándanos op 3 juni 1941 volledig plat.

DAG 4: RETHYMNON EN ARKADI (± 85 KM)

Réthymno is nog steeds de intellectuele hoofdstad van Kreta. Het 16de eeuwe Venetiaanse Fortezza beheerst de schilderachtige haven met zijn charmante 18de eeuwse vuurtoren. Réthymno is de enige plaats op Kreta waar u nog veel moskeeën aantreft, maar het zijn vooral de haven met visrestaurants, de sfeervolle pleintjes, de smalle straten en de weelderige groene tuinen die de meeste bezoekers aantrekken. Verder naar Kapsalianá, een gehucht van het beroemde klooster van Arkádi. Hier speelde zich een heroïsche strijd af voor de onafhankelijkheid van het eiland in 1866. 3 nachten verblijf in het landelijke en uitstekende Kapsalianá Village hotel.

DAG 5: ÍMBROS-KLOOF (± 200 KM, H/T)

Voor veel Kreta-bezoekers is de Kloof van Samariá, de grootste en langste kloof van Europa, een 'must'. Voor anderen is de tocht door deze kloof te zwaar (5 à 7 uur wandelen) en teveel op massatoerisme gericht. Andere kloven zijn vaak even spectaculair, én veel toegankelijker. Een ervan is de Ímbros-kloof, die u helemaal of gedeeltelijk kan bezoeken vanuit het gelijknamige dorp. Uitblazen kan in het pittoreske havenplaatsje Loutró, dat alleen te voet of per boot bereikbaar is. Vanuit Chora Sfakion vertrekken meerdere keren per dag veerboten naar Loutró. U kunt ook terugkeren via Frangkokástello, met een schitterend zandstrand en een indrukwekkend fort.

DAG 6: MINOÏSCHE BESCHAVING (± 190 KM, H/T)

Naar de antieke stad Górtys en de ruïnes van Phaestos: na dat van Knossós komt dit paleis op de tweede plaats qua omvang en belang, maar overtreft het Knossós omwille van zijn spectaculaire ligging. Eventueel verder naar het landhuis van de Minoïsche koningen in Ágia Triáda. Terug via het strand van Mátala met de resten van de antieke haven van Kommós. Hier zochten de eerste hippies in de jaren 1960 de zon op...

DAG 7: KONINGEN EN PALEIZEN (± 140 KM)

Van Kapsaliana naar Knossós, met het beroemde paleis van koning Mínos, de woonplaats van de Minotauros. Knossós is zonder twijfel de bekendste plaats van Kreta. Hier vervloeien geschiedenis en mythe in elkaar en vindt een van de bekendste Griekse mythen haar oorsprong, die over het labyrint en de Minotaurus. Bezoek aan de hoofdstad Heráklion, een mengeling van Venetiaanse en oosterse sferen. Verder naar Minos Beach Art Hotel of Domes of Elounda om na te genieten van uw dag bij het zwembad. U verblijft hier 3 nachten.

DAG 8 : MELAATSENEILAND EN DE VERZONKEN STAD (± 35 KM H/T)

Agios Nikólaos is één van de mooiste vakantiecentra op Kreta. Gelegen aan de baai van Mirabéllou wist dit plaatsje zijn gezelligheid te behouden met tal van bars, terrassen en winkeltjes. Op de plaats van de stad Eloúnda lag eens de stadsstaat Oloús. Vandaag kan u naar deze verzonken stad zwemmen. Eloúnda is gezegend met mooie baaien en zandstranden dat door een landengte verbonden is met het Spinalonga-schiereiland, ook wel het melaatseneiland genoemd omdat het tot 1955 dienst deed als leprakolonie. Vanuit het haventje van Pláka met kleine tavernes, vertrekken boten naar Spinalonga, net zoals vroeger de ziekenbootjes die hun laatse reis maakten (vaartijd ± 10 min.).

DAG 9 : WUIVENDE PALMBOMEN VAN VÁÏ (± 180 KM H/T)

Dat de palmen reeds de antieke bewoners van Kreta bekoorden, is duidelijk te zien op heel wat fresco’s in tal van Minoïsche paleizen. Via het betoverende stadje Sitía en het klooster van Toploú naar het zandstrand met dadelpalmen in Váï. Het palmenstrand van Váï is een begrip op Kreta. Op een uitgestrekte strandlijn bevindt zich hier de grootste palmenoase van Europa.

DAG 10 : VLUCHT HERAKLION - BRUSSEL

Naar Heráklion (± 70 km) voor inlevering van uw huurwagen en terugvlucht naar Brussel of verlenging van uw verblijf in Minos Beach Art Hotel of Domes of Elounda.

UW BIJZONDERE VERBLIJVEN TIJDENS DEZE REIS