DOOR DE HAK VAN DE LAARS

Omspoeld door het diepblauwe water van de Adriatische en de Ionische Zee, ligt helemaal in de hak van de laars een eerder vlak stukje Italië, dat minder bekend is, maar zeker niet onbemind. Landschappen van hoge kliffen, donkere grotten, ontelbare olijfbomen en sierlijke wijngaarden worden afgewisseld met prachtige staaltjes van Apuliës boeiende geschiedenis. De streek is een van de rijkste van Italië op het vlak van romaanse kunst, maar ook de imposante versterkte kastelen, zoals het 'Castel del Monte' van Frederik II, de mysterieuze 'trulli'-woningen, de typische 'masserie' en de zwierige barokelementen van Lecce maken een ontdekkingstocht door dit bescheiden gebied verrassend interessant.

HIGHLIGHTS

  • Rijke geschiedenis 
  • Prachtige landschappen
  • UNESCO beschermde plekjes

EXTRA

  • Shuttle H/T hotel-strand van Polignano (verblijf in Borgobianco Resort)
  • Shuttle H/T hotel-privé-strand van juni tot september (verblijf in Borgo Egnazia)
  • Gratis gebruik van fietsen, volgens beschikbaarheid (verblijf in Tenuta Centoporte)

DAG 1 : VLUCHT BRUSSEL - BARI

Ophalen van de huurauto. Rit naar Cisternino (± 88km), één van de mooiste dorpen van Italië met gezellige straatjes en 's avonds een heerlijke geur van vers gebakken vlees uit authentieke 'fornelli' (houtovens), waar u 3 maal logeert in de typische Masseria Villa Cenci, of richting de kust naar Torre Canne di Fasano (± 85km) voor het prachtig gelegen Canne Bianche_Lifestyle Hotel, of naar Polignano a Mare (­± 55km) voor het Cala Ponte Hotel of het Borgobianco Resort & Spa, of naar Savelletri di Fasano (± 75km) indien u kiest voor de exclusieve Borgo Egnazia.


DAG 2 : HET LAND VAN DE 'TRULLI'

U maakt kennis met het magische 'trulli'-gebied, een streek waar rijke rode kleigronden bezet met wiegende graanvelden en glinsterende olijfbomen worden afgewisseld met typische witgekalkte huisjes (enkel in de provincie Apulië terug te vinden) en prachtige kleine stadjes. Niet te missen zijn Alberobello, de 'trulli'-stad bij uitstek, de prachtige 'witte stad' Ostuni, het fascinerende Martina Franca en het o zo charmante Locorotondo.

Het gebied is genoemd naar de veelvuldig voorkomende, kabouterachtige witte huizen met conische grijze daken, soms met mysterieuze tekens beschilderd (zoals heilige en profane symbolen, sterren, halve manen, kruisen, astrologische tekens…) waarvan men de precieze betekenis niet kent. De bouwtechniek van de 'trullo' zou ontstaan zijn in de 15de eeuw om de belastingsheffing te ontwijken die de koning van Napels doorvoerde op alle huizen die werden gebouwd op zijn grondgebied. Door huizen zonder cement te bouwen, konden deze 'trulli' bij eventuele controle van het koningshuis in korte tijd worden afgebroken.

DAG 3 : CASTEL DEL MONTE - BARI

Bezoek aan het fascinerende Castel del Monte, het achthoekige kasteel van Frederik II, gelegen op een heuvel dat de omliggende vlakte domineert. Eventueel nog via het pittoreske Trani, met zijn mooie kathedraal en gezellige oude vissershaven, naar de hoofdstad van de regio: Bari, met bezoek aan de oude stad, met o.a. het kasteel, de kathedraal en de St.-Niklaasbasiliek.

DAG 4 : LECCE - OTRANTO

Bezoek aan de prachtige barokstad Lecce, ook wel het 'Firenze van het Zuiden' genoemd, waar rijkelijk versierde gevels en talrijke sculpturen van engelen en heiligen de goudgele straten en oergezellige pleinen sieren. Naast een bezoek aan de schitterende 'Santa Croce'-basiliek, waar maar liefst 150 jaar aan gewerkt werd, is het heerlijk slenteren over de levendige Piazza Sant' Oronzo, dé ontmoetingsplaats van de inwoners van Lecce die bewaakt wordt door de patroonheilige van de stad vanop een metershoge zuil, en de oogverblindende Piazza del Duomo, geflankeerd door theatrale bouwwerken.
Vervolgens rijdt u naar de vissersplaats Otranto, waar u onder meer de mooie 12de-eeuwse mozaïekvloer van de kathedraal kunt bewonderen of gezellig kunt ronddwalen in de smalle geplaveide straten van de oude stad. U overnacht 2 maal in de typische Masseria Montelauro of Tenuta Centoporte of in de exclusievere Furnirussi Tenuta, te midden van een grote vijgenplantage.


DAG 5 : SANTA MARIA DI LEUCA - GALLIPOLI

Langs de zeegrotten van Romanelli en Zinzulusa rijdt u naar Capo Santa Maria di Leuca, het uiterste puntje van de hak van Italië, waar grillige rotsen zich op majestueuze wijze in de heldere azuurblauwe wateren storten. Verder naar Gallipoli, 'Kalè Poles' (mooie stad) in het Grieks, een omwalde stad die als het ware oprijst uit de zee. De charmante oude stadskern ligt op een eilandje, omringd door talrijke vissersbootjes, en is door een brug verbonden met de gezellige moderne stad.

DAG 6 : HET BAROKKE APULIË

U rijdt van Otranto richting Taranto. In de 16de eeuw werd Apulië de bakermat van de barok, mede dankzij de zachte en makkelijk te bewerken tufsteen. U bezoekt het barokstadje Maglie, geboorteplaats van politicus Aldo Moro, en via het aantrekkelijke Nardò, met onderweg mooie ‘masserie’ (typische boerderijen, al dan niet versterkt en dikwijls gebouwd rond een binnenplaats), rijdt u naar de streek rond Taranto: u verblijft er 2 nachten in de elegante Masseria Bagnara in Lizzano, of in het mooie Vinilia Wine Resort in Manduria, of in de architecturale parel Relais Histó San Pietro in Taranto.


DAG 7 : DE SASSI VAN MATERA

Vandaag steekt u even de grens over naar het ongerepte Basilicata. Via Massafra, gebouwd op de randen van een ravijn die de stad in twee deelt, rijdt u naar het fascinerende Matera, met haar talrijke 'sassi' (grotwoningen) beschermd door de Unesco. Deze oeroude woningen, nog steeds bewoond door ± 2000 mensen, en tientallen rotskerken, liggen verspreid over de wijken 'Sasso Barisano' en 'Sasso Caveoso' aan weerszijden van de Gravina-kloof. Niet te verwonderen dat dit betoverende decor vele filmregisseurs aansprak, zoals Mel Gibson die Matera uitkoos om scenes van 'The Passion of the Christ' op te nemen.
In de namiddag kunt u nog een bezoek brengen aan het oude centrum van Taranto, dat talrijke overheersers gekend heeft, en aan het interessante archeologische museum met artefacten die dateren van in de prehistorie tot aan de Romeinse tijd.


DAG 8 : BARI - BRUSSEL

Rit naar de luchthaven van Bari, waar u uw huurauto inlevert. Terugvlucht naar Brussel.