Madagascar - een fascinerend land voor een actieve gezinsvakantie

Madagaskar, ook wel het “rode eiland” genoemd, dompelt u onder in een compleet andere wereld met een eigen palet aan dieren en planten waaronder enkele endemische soorten waarvan de lemuren het bekendst zijn.

Deze reis laat u op een actieve manier kennis maken met de enorme diversiteit van het land en brengt u naar enkele typische dorpjes en hun vriendelijke bevolking.

HIGHLIGHTS

 • Lemuren
 • Dwergmuismaki, kameleonsoorten, gekko's, kikkers en slangen
 • Anosymeer
 • Regenwoud
 • Nationaal park
 • Vakinankaratrastreek
 • Bergmassief van Andringitra

Programma

DAG 1 : ANTANANARIVO

Aankomst te Antananarivo. Transfer naar het hotel in het centrum van de stad. Dagkamer en overnachting in Les 3 Métis (familiekamer) of Maison Gallieni (2 kamers naast elkaar). Bezoek aan het privéreservaat Lemurs Park. 

In dit park leven 9 verschillende lemuursoorten, waarvan 2 nachtlemuurtjes. Hier krijgt u de kans de kleinste primaat ter wereld, de dwergmuismaki te zien. In het vivarium ziet u verschillende kameleonsoorten, maar ook kleurrijke kikkers, gekko’s en slangen. Lemurs Park bezit enkele endemische schildpaddensoorten, waaronder de beschermde Radiatta schildpad uit het Zuiden van Madagascar. In de mooi aangelegde tuin zult u honderden plantensoorten ontdekken waarvan een groot deel uit het tropisch droog woud van het Zuidwesten van Madagascar komt. Lemurs Park is een ecologisch project dat meewerkt aan de bescherming van de natuur in Madagascar. Dankzij uw bezoek aan dit reservaat draagt u een steentje bij aan dit belangrijke project. City tour. Tijdens dit stadsbezoekje gaat u o.a. naar het hoogste punt van de hoofdstad, waar u kunt genieten van een indrukwekkend uitzicht. Vervolgens maakt u een ritje door het commercieel centrum en rond het Anosymeer.

DAG 2 & 3: ANDASIBE

Doorreis naar het tropische regenwoud van Andasibe. Verblijf van twee nachten in Feony Ala Lodge (2 bungalows naast elkaar) of Vakôna Forest Lodge (familiebungalow).

Dag 2: Bezoek aan het Lemureneiland. Na een kleine kano-oversteek verwelkomen de gekraagde maki’s (Varecia Variegata) u op het lemureneiland. Tijdens de wandeling door het eucalyptuswoud ontmoet u maar liefst 4 verschillende lemuursoorten. Omdat deze diertjes de aanwezigheid van mensen gewoon zijn, is het eenvoudig foto’s te nemen van de vriendelijke halfaapjes. Sommige lemuren aanwezig op het eiland werden weggehaald bij mensen die ze in een kooi gevangen hielden. Andere lemuren werden gered uit het woud op plaatsen waar de mens hun habitat bedreigt. De excursie naar het Lemureneiland is een unieke en intense kennismaking met deze schattige primaatjes.

Dag 2: Avondwandeling in het regenwoud. Zodra de avond valt, komen de nachtdieren tot leven. Tijdens de avondwandeling krijgt u de kans deze fascinerende wereld te ontdekken. De absolute ster van het nachtleven is de dwergmuismaki (Microcebus Murinus), ’s werelds kleinste primaat. Talrijke kameleonsoorten, die overdag moeilijk te zien zijn, vindt men moeiteloos na de zonsondergang. U maakt eveneens kans kleurrijke kikkertjes (Mantella, Mantidactylus en Boophis), zeldzame insecten en ook de koning van de camouflage (Uroplatus Sikorea) te zien. Met een beetje geluk komt u ook de Boa van Madagascar (Sanzinia Madagascariensis) tegen. Dankzij de vreemde natuurgeluiden van de nachtdieren wordt de avondwandeling een spannende uitstap voor iedere natuurliefhebber.

Dag 3: Wandeling in het Andasibe Nationaal Park

De enorme biodiversiteit en een gunstige ligging nabij de hoofdstad zorgde ervoor dat Het Nationaal Park van Andasibe (Analamazaotra) het meest bezochte regenwoud van Madagascar werd. Het is eveneens de beste plaats om de Indri Indrilemuur te observeren. 

Samen met uw gespecialiseerde gids maakt u een wandeling door dit prachtige gebied. Het traject kan variëren naargelang de locatie van de Indri’s. De gemiddelde afstand van een wandeling is 4km. De indrukwekkende Indri Indrilemuur, bekend voor zijn luide kreet zal deel uitmaken van de talrijke ontmoetingen in dit woud. In Het Nationaal Park van Andasibe maakt u ook een goede kans andere lemuursoorten te zien. De fotogenieke goudkleurige Sifaka’s, de kleinere bamboelemuurtjes of de talrijke bruine lemuren behoren dikwijls tot het spektakel. Naast de 11 lemuursoorten telt het park 119 vogelsoorten en 39 reptielsoorten, waaronder 6 kameleonsoorten. U krijgt natuurlijk een uitgebreide uitleg over de boeiende fauna en flora van dit gebied.

Dag 3: Wandeling in een typisch Betsimisarakadorpje

DAG 4 & 5: ANTSIRABE

Naar Antsirabe. De eerste etappe van de Route Nationale 7 (RN7) loopt grotendeels langs het Ankaratra Gebergte en brengt u naar de mooiste stad van Madagascar, Antsirabe. De rode, laterietkleurige huisjes contrasteren met de groene tinten van de rijstterrassen. Langs de weg ziet u eveneens de indrukwekkende Merina-familiegraven. Het aangename contact met de bevolking van de hoogplateaus maakt er een prachtige rit van. Bezoek atelier artisanale productie aluminium kookpotten. Verblijf van twee nachten in Royal Palace (familiekamer of 2 kamers naast elkaar) of Couleur Café (familiebungalow of 2 bungalows naast elkaar).

Dag 4: Bezoek aan een atelier voor artisanale productie aluminium kookpotten

Dag 5: Verkenning van de Vakinankaratrastreek per mountainbike

Voor deze uitstap verlaat u de asfaltbaan om via een aardepiste het platteland in te rijden. De mooie landschappen van deze streek getuigen van een vroegere vulkanische activiteit. Op een 20-tal kilometer van Antsirabe ligt het prachtige kratermeer van Tritriva, gelegen op een hoogte van 1.738m in de Mont Tritriva. 

DAG 6 & 7: AMBOSITRA

In de voormiddag bezoek aan de stad Antsirabe met haar mooie koloniale gebouwen en creatieve ambachtslui. Doorreis naar Ambositra. Bij aankomst bezoek aan de lokale markt. De volgende dag bezoek aan het Zafimanirydorpje Ifasina. Verblijf van twee nachten in l'Artisan (familiekamer of 2 bungalows naast elkaar)

Dag 6: Bezoek aan de stad Antsirabe & bezoek lokale markt Ambositra

Dag 7: Trekking naar het Zafimanirydorpje Ifasina

De Zafimanirystreek is een afgelegen gebied van Madagascar dat op een hoogte van meer dan 1.500m ligt. De Zafimaniry bevolking leeft in prachtige houten huisjes die werden gebouwd zonder gebruik te maken van één spijker. Ze werden mooi bewerkt met geometrische motieven. De traditie van houtsnijwerk van de Zafimaniry bevolking werd in 2003 door UNESCO erkend als Meesterwerk van het Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Tijdens deze wandeling genieten we van prachtige heuvel- en berglandschappen en bezoeken we eveneens enkele pittoreske Zafimanirydorpjes met hun vriendelijke bevolking.

DAG 8 & 9: AMBOSITRA - RANOMAFANA

Na het ontbijt, doorreis naar Ranomafana. De landschappen tussen Ambositra en Ranomafana zijn net postkaartjes. Tijdens deze rit verlaat u de provincie Antananarivo en haar Merina bevolking voor de provincie Fianarantsoa. Hier leven de rijstspecialisten, de Betsileo. Hun indrukwekkende terrassen getuigen van hun landbouwvaardigheden. De tweede dag van uw verblijf, natuurwandeling in het Ranomafana National Park. Verblijf van twee nachten in Chez Gaspard (2 bungalows naast elkaar) of Hôtel Thermal (2 kamers naast elkaar).

Dag 9: Wandeling in het nationaal park van Ranomafana

Het nationaal park van Ranomafana werd in 1991 opgericht dankzij de herontdekking van de gouden bamboelemuur (Hapalemur Aureus). Het park telt 12 lemuursoorten, 115 vogelsoorten, 90 vlindersoorten, 98 amfibiesoorten en 62 reptielsoorten. Talrijke riviertjes stromen door de dichtbegroeide vegetatie van dit tropisch paradijs. 

Dag 9 : Wandeling in het typisch Tanaladorpje Ranomafana

DAG 10 & 11: ANDRINGITRA

Na het ontbijt, doorreis naar Andringitra en bezoek aan het ringstaartlemuren reservaat Anja. De volgende dag trekking in het Andringitra gebergte. Verblijf van twee nachten in Tsara Tented Camp (2 tented bungalows naast elkaar).

Dag 10: Bezoek reservaat ringstaartlemuren Anja. Het dorpsreservaat van Anja is een interessant ecologisch project dat verschillende internationale prijzen won. 15 jaar geleden telde de populatie ringstaartlemuren in de wouden rond het dorp Anja 150 diertjes. Ontbossing werd de grootste bedreiging voor deze primaten. Het project heeft als doel de lokale bevolking duidelijk te maken dat de aanwezigheid van ringstaartlemuren een bron van inkomsten kan betekenen en dat het beschermen van deze dieren zowel op ecologisch als economisch vlak belangrijk kan zijn. 

Vandaag zijn er meer dan 550 ringstaartlemuren in de wouden rond het dorpje Anja en jaarlijks worden in september tientallen kleintjes geboren. Een wandeling door het woud volstaat hier om deze schattige lemuurtjes te observeren.

Dag 11: Trekking in het bergmassief van Andringitra (verschillende trekkings mogelijk)

Het Andringitra Gebergte is het tweede grootste bergmassief van Madagascar. Pic Bobby, de hoogste top bevindt zich op 2.658m. Dit indrukwekkend gebied is een absolute topper voor wandelaars. Men kan er verschillende mooie trekkings maken. Naast een mooie tropische vegetatie kan met er soms de ringstaartlemuurtjes observeren.

DAG 12, 13 & 14: RANOHIRA

Na het ontbijt, doorreis naar Ranohira. Vanuit Ambalavao rijdt u door “La Porte du Sud” (de poort van het Zuiden), waar het klimaat en de vegetatie stilletjes aan begint te veranderen. Het wordt steeds warmer en droger. Dit alles heeft zijn invloed op de landschappen die enorm variëren tijdens deze rit. Een tweetal uur later passeert u Ihosy, de hoofdstad van de beruchte Bara stam. De weg klimt naar het vlakke Plateau de l’Horombe en iets later komt u aan in het Colorado van Madagascar, Het Massief van Isalo. Een heel mooi traject dat u naar een ander hoogtepunt van het Rode Eiland brengt. Tweede dag van uw verblijf volledige dag, trekking in het nationaal park van Isalo. Verblijf van drie nachten in Les Rênes d'Isalo (2 bungalows naast elkaar) of in Le Relais de la Reine, chambre luxe (familiekamer).

Dag 13: Trekking in het nationaal park van Isalo

Het nationaal park van Isalo (81.540 ha) is een geërodeerd zandsteenmassief uit het Jurassic Tijdperk. In dit park leven 7 endemische lemuursoorten en 86 vogelsoorten, waaronder de Bensoni rotsmerel (Bensoni Monticolla) die nergens anders ter wereld te zien is. Meer dan 400 verschillende plantensoorten groeien in dit park. U ziet er o.a. de bekende Olifantsvoeten (Pachipodium Rosulatum), de typische vetplanten zoals o.a. de Kalanchoë’s en verschillende medicinale planten zoals de Aloë’s. Samen met uw gespecialiseerde natuurgids maakt u een trekking in deze unieke omgeving. Zonsondergang met aperitiefje aan de rotsformatie “La Fenêtre”.

Dag 14: Facultatieve activiteiten (mits toeslag):

 • Paardrijden (2u, halve dag of volledige dag)
 • Rotswandeling via ferrata (2u)
 • Extra trekking in Isalo nationaal park (halve tot volledige dag)

DAG15, 16 & 17 : IFATY

Na het ontbijt, doorreis naar Ifaty voor bezoek aan het Zombitse Vohibasia Nationaal Park en de botanische en ornithologische tuin Reniala. De volgende dagen keuze uit facultatieve activiteiten. Overnachting in Belle Vue Hotel in 2 bungalows naast elkaar aan het strand of Les Dunes d'Ifaty in een villa (familiekamer).

Dag 15: Bezoek Zombitse Vohibasia nationaal park

Het nationaal park van Zombitse Vohibasia ligt op een kleine 100 km ten Zuidwesten van het Isalo Massief. Dit park is een geïsoleerd woud met een typische fauna en flora met o.a. baobabs en wolfsmelkachtige planten in het midden van een extreem droge vlakte. Voor ornithologen is dit park één van de meest interessante gebieden van Madagascar. Zombitse Vohibasia telt maar liefst 47% van de endemische vogelsoorten van Madagascar, waaronder 1 soort die endemisch is aan het park. U kunt er ook de prachtige Verreaux Sifaka’s of dansende lemuren observeren. Het park telt 8 verschillende lemuursoorten.

Dag 15: Bezoek aan de botanische en ornithologische tuin Reniala

U maakt een wandeling in de botanische en ornithologische tuin van Reniala. Uw gids leert u alles over de baobabs, Euphorbia’s, Aloë’s en andere medicinale planten die de Vezo bevolking gebruiken. Dit privépark staat ook bekend om haar talrijke vogelsoorten. Met een beetje geluk ziet u de Afrikaanse Hop, enkele Vanga’s of de zwarte papegaaien van Madagascar (Coricopsis Nigris).

 • Dag 16 & 17 : keuze uit facultative activiteiten (mits toeslag):
 • Walvisexpeditie (van begin juli tot midden september)
 • Halve dag verkenning van de streek per Quad
 • Prauwtocht op de lagune van Ranobe met bezoek Vezo vissersdorpje

DAG 18 : VLUCHT

Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven van Tuléar, voor uw binnenlandse vlucht naar Antananarivo. Dagkamer in het hotel Le Combava nabij de luchthaven.

INBEGREPEN

 • Alle vermelde transfers met Frans-/Engelstalige chauffeur/gids, 
 • verblijf in standaard hotels zoals aangeduid op basis van half pension, 
 • de vermelde activiteiten.

NIET INBEGREPEN

internationale en binnenlandse vlucht, fooien, dranken, facultatieve excursies, persoonlijke uitgaven, annulering- en reisverzekering.