SAVING PARADISE

De Sukau Rainforest Lodge in Borneo werd bekroond als National Geographic Unique Lodge of the World, een van de slechts 25 ter wereld, en de enige in Zuidoost-Azië. Het is de enige lodge die een elektrische motor gebruikt op alle rivierboten.

Sukau Rainforest Lodge biedt het zeldzame comfort en de luxe om te midden van het Borneo-regenwoud te verblijven met behoud van een Ecolodge ethos, het delicate evenwicht van echte duurzaamheid. Een unieke ervaring om voor altijd te koesteren.

Sukau Rainforest Lodge is dan ook vereerd om gecertificeerd te zijn met de Gold Certification van Travelife omdat het een duurzame accommodatie is. Travelife is een internationaal certificatieschema dat duurzaamheid voor hotels en accommodaties over de hele wereld omvat.

Ligging

De bekroonde Sukau Rainforest Lodge ligt aan de oevers van een van de belangrijkste waterwegen van Borneo, de Kinabatangan-rivier, de thuisbasis van vele prachtige dieren in Borneo. Dompel uzelf onder in de rust van het regenwoud en de kakofonie van de bewoners.

Highlights

 • Glijd over de rivier in de ochtendmist en het middaglicht, en spot het wild van dichtbij vanuit een stille boot met elektrische motor.
 • Wandel vanuit uw kamer het oerwoud in op een verhoogde promenade en stop om wilde dieren en tropische planten te zien - en misschien loopt u wel langs een inheemse pygmy-olifant.
 • Dineer bij kaarslicht op een terras aan de rivier en geniet van het uitzicht tijdens uw heerlijke maaltijd.
 • Geniet van de speelse apen en zeldzame vogels die tussen de bomen vliegen terwijl u zich ontspant in het verfrissende zwembad.
 • Spot civets, slapende vogels, vliegende eekhoorns en andere nachtdieren in de natuur tijdens een riviercruise bij nacht.

Het leven midden in de jungle

Elk jaar overstromen moessonregens het stroomgebied van de Maleisische Borneo in Kinabatangan waardoor de waterwegen in de jungle gevuld worden en de leefgebieden van enkele van de meest ongewone soorten van de planeet gevoed worden: wilde orang-oetans, pygmeeolifanten en proboscisapen. Sukau Rainforest Lodge, gelegen op palen aan de rand van de rivier, is uw toegangspoort tot deze zeldzame en ongerepte wildernis.

Gebouwd uit lokaal hardhout en verbonden door verhoogde wandelpaden, voelt u zich er helemaal verbonden met de natuur in het regenwoud. Vroege ochtend- en middagcruises in kleine elektrische rivierboten brengen gasten dicht bij de natuur die aan de rand van het water samenkomt. Natuurwandelingen, excursies en lezingen door de gidsen van de Sukau Rainforest Lodge onthullen de geheimen van het regenwoud en waarom de lodge werd gebouwd om te beschermen.

Waarom sukau Rainforest Lodge zo geliefd is?

In de jaren negentig waren het de palmoliebaronnen die een aantal van de meest biodiversiteitrijke wouden van het Maleisische Borneo wilden omkappen om plaats te maken voor uitbreiding van plantages. Om deze oerwouden te beschermen tegen vernietiging - en om de natuurlijke rijkdom van Sabah te koesteren - zijn autochtone Borneans Albert Teo Chin Kion en Baton Bijamin de pioniers van het eerste ecotoerismebedrijf en de eerste ecolodge. Twee decennia later heeft Sukau Rainforest Lodge zich ontwikkeld tot een integraal onderdeel van de Kinabatangan River-gemeenschap, en heeft het duurzaamheidinitiatieven bevorderd om het bos te behouden en de mensen die er wonen te onderhouden. Ongeveer 80 procent van het personeel komt bijgevolg uit de naburige dorpen en heeft een uitgebreide training door de lodge ondergaan.

De lodge doet er alles aan om de impact te minimaliseren en de harmonie met het regenwoud te behouden. Zelfs het licht en geluid wordt gedempt om de dieren niet te storen. Het hele complex is gebouwd door lokale ambachtslieden en is verbonden door houten promenades, zodat gasten er gemakkelijk op verkenning kunnen terwijl ze tegelijkertijd erosie voorkomen en planten en dieren ongestoord kunnen laten gedijen. Lokaal houtsnijwerk siert het interieur, terwijl de inheemse vegetatie het prachtige landschap kleurt.

Faciliteiten

 • 20 onlangs gerenoveerde kamers met veranda’s en uitzicht op groene tuinen
 • Restaurant Melapi biedt internationale gerechten
 • De Gecko Lounge serveert cocktails, thee, wijn en andere dranken
 • Gomantong Hall om te lezen en te ontspannen
 • Cadeauwinkel
 • 24-uurs receptie
 • Buitenzwembad
 • Zonneterrassen met stoelen bij het zwembad
 • Biljart en bordspellen
 • Kleine bibliotheek
 • Informatiegalerij voor onderzoek naar de lokale fauna
 • Gratis informatiebrochures en ansichtkaarten
 • High-speed Wi-Fi aangeboden in de lobby

Duurzaamheid

Sukau Rainforest Lodge werkt samen met de lokale gemeenschap aan een aantal projecten voor duurzaam toerisme die zijn ontworpen om het behoud in de laaggelegen Kinabatangan-gebieden te bevorderen. Ze hebben onlangs bijenteelt geïntroduceerd als een effectieve natuurlijke barrière tegen wilde olifanten die op boerderijen op het platteland binnendringen. Olifanten worden instinctief afgestoten door het geluid van zoemende bijen en vermijden plaatsen waar bijen en hun nesten wijd verspreid zijn. Naast het verzachten van het conflict tussen flora en fauna, creëert het bijenteeltproject ook een aanvullende bron van inkomsten voor de lokale bevolking door de oogst en verkoop van junglehoning.

Andere initiatieven zijn herbebossing, biologische landbouw, het veiligstellen van schoon drinkwater voor de nabijgelegen gemeenschappen, training van levensvaardigheden en het Kinabatangan Wildlife Corridor Rehabilitation Project van de lodge. Een deel van de opbrengst van elke internationale gast wordt geïnvesteerd in beschermingsprojecten langs de Kinabatangan-rivier.

Awards en erkenningen

Beste onafhankelijke accommodatie van de PATA Tourism InSPIRE Awards, 2015

Sabah Tourism Awards Best Nature Lodge, 2013

World Travel Awards Azië's Leading Green Hotel, 2010